ARNHEM/LEEUWARDEN - Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gisteren een 55-jarige man uit Echt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor een verkrachting van een studente in haar studentenkamer op 2 juni 2003. De man was door een openstaand raam naar binnen geklommen.

Cold case

Zij is vastgebonden met een trekbandje, haar T-shirt en string zijn losgesneden met een mes en haar benen zijn uit elkaar geduwd. Het kapotgesneden shirt heeft hij daarbij op haar gezicht geduwd. In 2022 werd de zaak als cold case opnieuw opgepakt. Nader onderzoek naar de toentertijd aangetroffen handpalmafdrukken leverde een match op, waarna de politie de man aanhield. Er werd onderzoek gedaan naar de sporen die werden gevonden op het T-shirt dat het slachtoffer destijds droeg. Uit dit onderzoek kwam een DNA-match met de verdachte naar boven.

Andere proceshouding

Zowel bij de politie als bij de rechtbank heeft de verdachte steeds ontkend dat hij het slachtoffer heeft verkracht. Op de zitting bij het hof heeft hij de verkrachting daarentegen bekend. Voordat de verdachte deze bekennende verklaring heeft afgelegd, heeft hij het slachtoffer een brief geschreven waarin hij zijn excuses aanbiedt voor datgene wat is gebeurd. De verdachte heeft hiermee na bijna 21 jaren alsnog openheid van zaken gegeven. Door zo te lang te wachten heeft hij het slachtoffer de mogelijkheid ontnomen om in een veel eerder stadium deze verkrachting te kunnen verwerken. Hoewel verdachte de verantwoordelijkheid voor zijn daad pas in een heel laat stadium toont, neemt het hof dit in strafmatigende zin mee in de strafoplegging.

Strafoplegging

In 2003 werden in de regel iets lagere straffen werden opgelegd voor een verkrachting dan de straffen die vandaag de dag gebruikelijk zijn. Het vergeldingselement en het strafdoel preventie, in het bijzonder generale preventie, zijn nog onverkort aan de orde. Het feit dat de verkrachting in 2003 heeft plaatsgevonden, maakt het feit namelijk niet minder ernstig. Bij de strafoplegging heeft het hof gekeken naar soortgelijke zaken, waaronder ook cold case-zaken.

Vormverzuim

Bij de verdachte zijn naar aanleiding van een andere verdenking in 2008 handpalmafdrukken afgenomen. Omdat de handpalmafdrukken - na de beslissing van het Openbaar Ministerie om deze zaak niet te vervolgen wegens onvoldoende bewijs - niet uit de database zijn verwijderd, levert dit een vormverzuim op. Omdat dit vormverzuim van bepalende invloed is geweest op het opsporingsonderzoek en/of de verdere vervolging van de verdachte in deze zaak, heeft het hof de op te leggen gevangenisstraf met twee maanden verminderd.

Het hof legt aan de verdachte een gevangenisstraf op voor de duur van 30 maanden.