LEEUWARDEN - Heeft u een goed idee of plan (initiatief) dat bijdraagt aan de leefbaarheid en levendigheid in uw buurt of dorp? Dan kunt u geld aanvragen bij het Mienskipsfonds. Vraag op zijn laatst 6 weken voor de start van uw plan de subsidie aan. Het Mienskipsfonds helpt uw initiatief op weg.

Zij gingen u al voor

Er hebben al veel sociale initiatieven plaats kunnen vinden door het Mienskipsfonds. Hieronder leest u enkele voorbeelden van initiatieven uit onze gemeente.

Heeft u een goed idee? Subsidie aanvragen kan via de pagina van het Mienskipsfonds.

Buurtmarkt Natuerlijk Littens en Omgeving

In het pittoreske dorpje Easterlittens is de Buurtmarkt Natuerlijk Littens, gerealiseerd dankzij het Mienskipsfonds, een levendige activiteit geworden. Dit initiatief, dat duurzame lokale producten toegankelijk maakt voor de buurt, heeft niet alleen de lokale economie gestimuleerd, maar ook het Mienskip-gevoel versterkt.

“Het is geweldig om te zien hoe deze Buurtmarkt mensen samenbrengt”, zegt Gonneke, een van de initiatiefnemers. “Elke zaterdagochtend komen de bewoners samen om hun biologische boodschappen op te halen en een kopje koffie te drinken. Het is een moment van verbinding en gezelligheid.”

Biologische producten

De Buurtmarkt NL is een vereniging waar alle bewoners van Easterlittens en omgeving lid van kunnen worden. Elke week leveren lokale boeren en producenten hun biologische producten, die vervolgens door de leden kunnen worden opgehaald. “We willen dat mensen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd”, legt Gonneke uit. “Het is een win-win situatie: boeren hebben een eerlijke afzetmarkt en bewoners krijgen verse, duurzame producten.”

“Er zijn steeds meer mensen die biologisch willen eten en boeren die een lokale markt zoeken,” vervolgt Gonneke. “Dit initiatief biedt een duurzame toekomst voor zowel de landbouw als de gemeenschap.”

Ga ervoor!

De subsidieaanvraag voor de Buurtmarkt ging soepel. “We hebben een projectplan geschreven en het aanvraagformulier ingevuld. Het werd meteen goedgekeurd. Ik zou tegen iedereen met een sociaal initiatief willen zeggen: ga ervoor! Het levert zoveel positieve dingen op, zoals mooie gesprekken, verbinding en onderling vertrouwen. Ons dorp wordt er nog mooier van!”

Er zit muziek in de wijk Oud Oost

In Oud Oost worden regelmatig activiteiten voor ouderen georganiseerd, zoals koffiedrinken, bingo en open podium. Een groep oud-muzikanten miste de muziek en gezelligheid, wat Tia van der Velde inspireerde om gratis muzieklessen aan te bieden in het buurtcentrum voor ouderen met een kleine beurs. Dankzij het Mienskipsfonds kon dit initiatief verder worden uitgebouwd.

“Een beetje pielen in je eentje maakt alleen maar extra eenzaam,” zegt een van de ouderen. Tia: “Veel ouderen willen graag een muziekinstrument leren bespelen, maar hebben daar nooit de kans of tijd voor gehad. Bovendien kunnen ze het vaak niet betalen.”

Muziek als anti-stress factor

De oud-muzikanten weten wat muziek kan opleveren. “Het is een vaardigheid die je je hele leven weer kunt oppakken. Het kan nieuwe contacten opleveren en is een goede anti-stress factor,” vertelt Tia enthousiast.

De lessen zijn open voor iedereen, met nadruk op kinderen, jongeren en ouderen. De voorwaarde is motivatie en inzet om te willen leren. De deelnemers krijgen geen instrument mee naar huis, maar kunnen oefenen in het buurtcentrum. De begeleiders geven een half jaar kennismakingslessen en bouwen in de tweede helft van het seizoen aan een band die kan optreden op het Open Podium.

“Mocht je na een jaar verder willen met muziek, dan is de stap om naar muziekles te gaan een stuk lager,” legt Tia uit. Volwassenen kunnen zich dan mogelijk aansluiten bij een wijkorkest of muziekvereniging. “En wie weet is er na een eerste seizoen ook animo om als Cambuursterhoekband samen te blijven spelen,” voegt ze toe.

Het begint met een idee

Tia moedigt iedereen aan om initiatieven te nemen die bewoners verbinden en de leefbaarheid vergroten. “Het begint altijd met een idee, maar dan moet er wel geld op het kleed komen. Het Mienskipsfonds biedt dan een mooie gelegenheid, en de aanvraag verloopt vrij soepel. Bij lastigere vragen kun je altijd hulp krijgen.”

Verduurzaming Us Doarpshus Wergea

Een dorpshuis is vaak het kloppend hart van een dorp. Zo ook in Wergea, waar het dorpshuis een bloeiend verenigingsleven kent. Drie jaar geleden begon het bestuur met plannen voor het verduurzamen van het dorpshuis. En dat was hard nodig, want het dorpshuis in Wergea was slecht geïsoleerd. “Energie is dan ook een grote kostenpost. Geld dat wij liever aan leukere dingen besteden,” zegt Frans Slaterus van het bestuur. Dankzij het Mienskipsfonds kon de verduurzaming gerealiseerd worden.

Inzet vrijwilligers

Veel werkzaamheden werden uitgevoerd door een bouwbedrijf, maar er waren ook heel veel vrijwilligers nodig. Via de Havenbank (een Huis aan Huis blad in Wergea) werd geregeld een beroep gedaan op vrijwilligers. “Zo’n zestig vrijwilligers boden hun hulp en expertise aan. Het was soms hectisch, maar over het algemeen verliep de verbouwing goed. En door deze maatregelen is ons dorpshuis weer toekomstbestendig. Tijdens de werkzaamheden hebben wij onderling natuurlijk veel plezier gehad. Het is fijn om gezamenlijk aan een doel te werken,” vertelt Frans enthousiast.

De aanvraag voor de verduurzaming verliep soepel. “Het formulier dat je moet invullen is vrij eenvoudig. Er staat duidelijk aangegeven waar je aan moet voldoen. Ik zou zeggen, mocht je voor een sociaal initiatief een beroep willen doen op het Mienskipsfonds, dan zou ik het zeker doen,” moedigt Frans aan.

Klaar voor de toekomst

“Dankzij de inzet van de vrijwilligers en de steun van het Mienskipsfonds is Us Doarpshus nu klaar voor de toekomst. Het dorpshuis is niet alleen energiezuiniger, maar ook een plek waar de gemeenschap samenkomt en nieuwe herinneringen maakt.”

Slangentoren: Een theaterstuk met een boodschap

Kunnen we het hart van onze hulpverleners terugwinnen? Driekwart van de hulpverleners krijgt te maken met geweld en agressie. Het theaterinitiatief ‘Slangentoren’ duikt in de wereld van de mens achter de hulpverlener. De slangen symboliseren de problemen waarmee hulpverleners dagelijks worden geconfronteerd.

Verontwaardiging

“We kwamen op het idee voor de voorstelling omdat het probleem steeds vaker in het nieuws verschijnt. De toenemende agressie tegen hulpverleners zorgde bij ons voor veel verontwaardiging. Waarom dat agressieve gedrag tegen mensen die in dienst staan van anderen in nood?” vertelt Gea Struiksma, de drijvende kracht achter het project. “Wij dachten gelijk aan het maken van een theaterstuk, en zo ontstond ‘de Slangentoren’.”

Het doel is om het publiek te laten zien wat hulpverleners doormaken en hen te helpen begrijpen hoe belangrijk hun werk is. “We willen mensen bewust maken van de uitdagingen en de emoties die hulpverleners ervaren. Het is een krachtige manier om empathie en respect te kweken,” legt Gea uit.

Publiek betrekken bij de voorstelling

‘Slangentoren’ geeft inzicht in de werking van groepsprocessen met betrekking tot geweld tegen hulpverleners. “Door het publiek te betrekken bij de voorstelling en de organisatie, wordt het niet alleen een theatervoorstelling om passief naar te kijken, maar een sociaal project waaraan iedereen een steentje bijdraagt en het publiek actief betrokken wordt.

Volgens Gea is de aanvraag door het invullen van een online formulier niet moeilijk. “Ik zou anderen dan ook aanraden om het altijd te proberen een aanvraag in te dien bij het Mienskipsfonds. Sociale projecten zijn de verbindende factor in de maatschappij,” zegt Gea enthousiast.

Geïnspireerd geraakt? Heeft u een goed idee? Vraag dan subsidie aan via het Mienskipsfonds – Gemeente Leeuwarden