LEEUWARDEN - Hoe beweegt plastic afval zich door Friese wateren richting de Waddenzee? Het project ‘Gjin Plestik nei ús Waad’ brengt dit in kaart met behulp van drijvende GPS-trackers.
Op vrijdag 7 februari hebben vijf Friese bestuurders in de Leeuwarder Prinsentuin het startschot gegeven voor dit innovatieve project. De bestuurders, waaronder gedeputeerde Friso Douwstra van de provincie Fryslân, dagelijks bestuurder Monique Plantinga van Wetterskip Fryslân, wethouders Gijs Jacobse (Leeuwarden) en Michel Rietman (Súdwest-Fryslân) en directeur Gerben Huisman van het Waddenfonds, wierpen de eerste oranje drijvers in de Noorder Stadsgracht.
Deze drijvers, ter grootte van een frisdrankfles en uitgerust met GPS-trackers, volgen de route van het plastic afval door het oppervlaktewater. Hierdoor krijgen we inzicht in hoe plastic zich verspreidt en kunnen we gerichte maatregelen nemen om het probleem aan te pakken. Het plastic afval vormt een groeiend milieuprobleem dat schadelijk is voor zowel dieren als mensen. Het project omvat naast GPS-drijvers ook camera’s en bemonsteringen om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de verspreiding van plastic afval.
Samenwerking en Financiering
Het project wordt uitgevoerd door Noria Sustainable Innovators uit Delft en wordt gefinancierd door de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, de gemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân en het Waddenfonds. Het project, dat loopt tot eind 2027, heeft een budget van ruim €1,2 miljoen, waarvan bijna de helft wordt gefinancierd door het Waddenfonds.
Toekomstige Stappen
Wanneer de routes en hotspots van plastic afval in kaart zijn gebracht, worden in het vervolg van het project gerichte maatregelen getroffen om plastic uit het water te halen met speciale afvangsystemen. Tegelijkertijd wordt er ingezet op preventie, met voorlichtingscampagnes om bewustwording te creëren en vervuiling te voorkomen.