MENAAM - 'Better foar Letter', een duurzame buurtmarkt-voedselcoöperatie uit Menaam, wint de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van Fryslân. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door de Friese Milieu Federatie en werd toepasselijk uitgereikt in de Week van de Circulaire Economie. Donderdag 10 februari mocht 'Better foar Letter' een circulaire bokaal, gemaakt van resthout, in ontvangst nemen. Daarnaast mogen zij een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo voeren.
Er waren landelijk in totaal maar liefst 33 nominaties voor de burgerinitiatievenprijs. Toch kon er in elke provincie maar één de winnaar zijn. 'Better foar Letter' kwam in Fryslân als beste initiatief uit bus. Als buurtmarkt- en voedselcoöperatie zetten zij zich in om lokale en duurzame productie van voedsel te stimuleren. Dit doen zij door contacten te leggen met boeren en voedselproducenten uit de streek en de producten gezamenlijk in te brengen in een buurtmarkt. Op deze manier maken zij lokaal voedsel laagdrempelig toegankelijk voor de buurtbewoners.
Juryoordeel
"Wat is er niet circulair aan dit initiatief? Deze enthousiastelingen die de buurtsuper 'Better foar Letter' hebben opgezet zorgen voor een kortere voedselketen, minder voedsel verspilling, voedsel zonder verpakking, minder CO2 uitstoot en heel veel gelukkige leden!", aldus de jury. Het bestuur van 'Better foar Letter' bestaande uit Jettie Visser, Jelmer Lautenbach, Klaas Agricola en Frans Nieuwhof mochten de circulaire bokaal in ontvangst nemen. 'We vinden het een eer om deze prijs te ontvangen. Samen met de boeren uit de streek werken we hard om lokaal en duurzaam voedsel beschikbaar te maken voor iedereen uit de buurt. We hebben geen winstoogmerk, dus de boer krijgt een eerlijke prijs. We hopen dat ons initiatief een voorbeeld mag zijn voor anderen.'
Kringlogo
De wisseltrofee prijkt een jaar lang op de schoorsteenmantel van 'Better foar Letter'. Volgend jaar is een ander initiatief aan de beurt. Ook mag 'Better foar Letter' een jaar lang het zogenaamde kringlogo voeren. De Natuur en Milieufederaties lieten dit logo ontwerpen speciaal voor het winnende burgerinitiatief. Met dit logo kunnen zij een jaar lang laten zien dat zij het meest circulaire initiatief zijn van Fryslân en anderen inspireren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan.
In het zonnetje
De omslag richting een circulaire economie is er een die helaas niet vanzelf gaat. Daar hebben we inwoners voor nodig die het lot in eigen handen nemen. Die niet afwachten, maar de verandering die ze zo graag willen zien zelf bewerkstelligen. Fryslân kent gelukkig al heel wat van deze circulaire inwoners, waarvan sommigen zelfs hun eigen burgerinitiatief hebben opgezet. Deze circulaire initiatieven wil Friese Milieu Federatie graag extra in het zonnetje zetten in de Week van de Circulaire Economie. Vandaar dat zij een prijs voor het meest circulaire burgerinitiatief in het leven hebben geroepen. De prijs wordt ook in zeven andere provincies uitgereikt.