NOORDEN VAN NEDERLAND - De gevel van uw monument in miniatuur. Uitgevoerd in de originele bouwmaterialen. De kunstenaar Jerry Harberink in Nijkerk heeft daar zijn professie van gemaakt.

Waarschijnlijk als enige in Nederland maakt Harberink volledig handmatig met behulp van restmaterialen kleine miniaturen van een gevels van boerderijen, landhuizen, grachtenpanden en van uw eigen huis.
Geen tekening maar een schilderij in hout, steen of riet dat je gewoon in je hand kunt houden. In een formaat van bijvoorbeeld 10/20 cm. voor een smal grachtenpand.

Het zijn kleine artistieke impressies gemaakt met een ongelooflijk gevoel en liefde voor het onderwerp. Gezet in een klassieke of strak moderne lijst.

Jaren terug begonnen als speelgoed. Kleine gebouwtjes bij de autootjes van zijn beide zoons. Er waren geen huizen te krijgen in de juiste verhouding van de Dinky Toys. Maar dat stadium ligt al lag achter hem. Nu speelt zijn kleinzoon er mee en Harberink bouwt nog steeds...
Nu als beroep, met zijn kleine zeer exclusieve gevels. Uniek en handmatig. Voor zijn eigen collectie en in opdracht uit binnen-en buitenland. Uiteenlopend van een schitterend pand aan de Noorderhaven in Harlingen tot een klein boerderijtje uit de Achterhoek.

Met de meest simpele afvalmaterialen die een ander weggooit weet hij op een bewonderenswaardige manier een miniatuur te maken van de meest verschillende gevels. Harberink haalt zijn schouders op."Tja, weet je, als ik op die manier de sfeer kan treffen van bijvoorbeeld een Amsterdams stadspaleis. Of van een eenvoudige eilanderhuis op Schiermonnikoog dan voel ik me fijn". Harberink grijnst."Moeilijk uit te leggen... Natuurlijk krijg je daar ervaring mee maar het blijft toch altijd spannend.
Een architect zei eens tegen mij jij gaat altijd door. Je begint als een kind en kijkt wel waar het schip strandt. Dat klopt ook". zegt hij grinnikend. "Maar het strandt nooit...".

Exposeren
Harberink exposeert veel. In galerieën en in musea. Onder andere was zijn werk te zien in het Gemeentemuseum Elburg en de musea in Den Briel en Vianen. Als laatste vorig jaar in het Westfries Museum in Hoorn.
Maar tegenwoordig houdt hij de boot een beetje af want het maken van een miniatuur kost veel tijd.
Het is puur handwerk tot in de kleinste details. Elk detail wordt met een tandartspincet in het miniatuur aangebracht en vervolgens op kleur gebracht.Precies als bij een normaal huis, met grondverf, schuren, glansverf etc..
Ook de concentratie laat het af en toe wel eens afweten waardoor je bijna nooit acht uur per dag er aan kunt werken.
Roald Dahl, de schrijver zei eens ''s morgens werk ik, "s middags werk ik in de tuin en "s avonds drink " Ïk met mate",lacht Harberink.

Onderwerpen
Indien mogelijk fotografeert Harberink zelf het gebouw. Ook wanneer hij een werk maakt voor zijn eigen collectie.Voor zijn eigen collectie gaat in de meeste gevallen zijn voorkeur uit naar oude zeventiende- of achttiende-eeuwse onderwerpen. Huizen waar sfeer in zit, met een geschiedenis.
Dat kan van alles zijn, een landgoed, een grachtenpand of een oude boerderij.
Het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam kan hij niet maken. "Mooi hoor, zal best "Harberink lacht. "Maar ik maak liever een vervallen boerderijtje ergens in Twenthe".

Vaak restaureert hij ook wel terug in het klein naar de oorspronkelijke staat van de gevel. Als het huis fout verbouwd is of zelfs helemaal niet meer bestaat. Aan de hand van oud archiefmateriaal, pentekeningen of gravures. In zijn collectie heeft hij zelfs enkele werken die gemaakt zijn aan de hand van voorbeelden uit schilderijen van Nederlandse stadsschilders uit de negentiende eeuw.

Harberink zet het werk puur "sec"in de lijst. Zonder franje of bijkomende details zodat alle aandacht gaat naar het onderwerp.

Opdrachtgevers
Naast het op peil houden van zijn eigen collectie werkt Harberink veel in opdracht. Zowel voor overheid en bedrijfsleven als voor particulieren. Vooral particulieren met bijzondere panden weten hem te vinden. Wat vaak voor de opdrachtgever erg emotioneel is. Zoals die oudere man in Arnhem die als jongetje van zeven jaar samen met zijn broertje in de oorlog ondergedoken had gezeten in een boerderij in Terwispel in Friesland. Hij vroeg of Harberink de gevel van die boerderij zou willen maken als hij er tenminste nog stond. Samen met het bakhuisje omdat hij daar zo vaak gespeeld had. De boerderij stond er nog, een beetje vervallen en Harberink maakte de gevel zo als hij hem nog kende.

Of die mevrouw die belde uit Canada .Zij had een boerderij gehad in Halle bij Doetinchem en was vijf jaar geleden geëmigreerd. Zij wilde een miniatuur hebben van de gevel voordat de tegenwoordige eigenaar de zaak zou gaan verbouwen.

Fantastische opdrachten vindt Harberink. Je moet soms wat research doen vooraf. Soms praten met de opdrachtgever, kijken in oude fotoalbums. Je leert de mensen kennen wat vaak een extra stimulans geeft. Of soms ook niet helemaal. Zoals bij die zeer welvarende mevrouw, eigenares van een kolossale kophalsromp boerderij in Friesland. Zij had de koetjes al gekocht voor in de lijst. Dat wilde Harberink niet. De mevrouw werd een beetje geirriteerd. Hij ook. .Maar het miniatuur werd gemaakt. Zonder koetjes....

www.jerryharberink.nl
info@jerryharberink.nl
Tel.0342/473132.