Het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand omvat een deel van de stelling Kornwerderzand. In de Tweede Wereldoorlog was de stelling Kornwerderzand een plek in Europa waar de Duitse Blitzkrieg vastliep. 225 Nederlandse soldaten wisten zo’n 13.500 Duitsers tegen te houden. Na afloop van de oorlog werd de stelling nog gebruikt als NAVO-basis. In 1985 werd het Kazemattenmuseum opgericht en bestaat nu 40 jaar. Jaarlijks bezoeken tussen de 15.000 en 20.000 mensen het museum.
Het Kazemattenmuseum besteedt veel aandacht aan 80 jaar Vrijheid. Op 4 mei is er een plechtige herdenking van de gevallenen met kransleggingen bij de drie monumenten. En op 5 mei wordt de bevrijding gevierd met muziek van DJ Robin Roij. Ook wordt het vrijheidsvuur aangestoken, dat dit jaar door estafettelopers uit Normandië wordt gehaald.
Met deze evenementen, gecombineerd met het herdenken en vieren van 80 jaar vrijheid en het feit dat het Kazemattenmuseum is opgenomen in de Liberation Route Europe, worden dit jaar veel bezoekers verwacht. Alle bezoekers moeten onder de bruggen in de A7 door, in totaal 120 traptreden. Het idee ontstond om mee te doen met het project ‘Brêge nei Frijheit”. Dit bijzondere project staat in het teken van het herdenken en vieren van de bevrijding, met de brug (brêge) als centrale metafoor. Bruggen speelden tijdens de bevrijding vaak een cruciale rol en staan in dit project symbool voor verbinding, saamhorigheid en vrijheid. Dit geldt zeker voor de bruggen in de Afsluitdijk.
Het project “Brêge nei Frijheit” nodigt uit om bruggen te versieren en onder opengaande bruggen posters of teksten aan te brengen. De bruggen op Kornwerderzand zijn draaibruggen. Dit betekent dat de onderzijde van de brug niet zichtbaar is voor automobilisten of fietsers. Maar alle bezoekers die het Kazemattenmuseum willen bezoeken moeten wel onder de brug door om in het museum te komen. Naar schatting kunnen dat dit jaar 20.000 bezoekers zijn. Bij het nadenken over de vraag hoe de brug in de A7 zou kunnen worden versierd of aangekleed kwam het project “80 Gezichten” van Jason van Bruggen voorbij. Jason van Bruggen is een Canadees-Nederlandse fotograaf. Jason heeft portretten gemaakt van mensen die de bevrijding zelf nog hebben meegemaakt en van oorlogsveteranen die hebben gevochten bij de bevrijding van Nederland. Hij bezocht mensen die hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de Canadese troepen met hem wilden delen. De oudste van zijn gesprekspartners is geboren in 1921, de jongste in 1939. Zijn ontmoetingen resulteerden in een indrukwekkende serie portretfoto’s en ontroerende verhalen. Bij deze (grote) portretten staat een korte tekst en een QR-code die verwijst naar een achterliggende website.
Uit de combinatie van deze twee projecten is een prachtige expositie gemaakt onder de brug in de A7. Op vier grote posters van 5 meter lang en 1,70 meter hoog zijn portretten en verhalen aangebracht met herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Met het vertellen van deze verhalen wordt het gesprek op gang gebracht over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de betekenis van vrijheid voor nu en de toekomst. Ook wordt het besef vergroot dat 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen.
Veel schoolklassen bezoeken in deze tijd het Kazemattenmuseum. Dit jaar zullen honderden kinderen in het kader van 80 jaar vrijheid het Kazemattenmuseum bezoeken. Zo komen alleen uit Harlingen al ongeveer 400 schoolkinderen. Voor hen is een speciale interactieve rondleiding gemaakt. In de gesprekken met de kinderen zal een link worden gelegd met de verhalen van de mensen die de oorlog zelf nog meemaakten.
In plaats van een belemmering wordt de toegang naar het Kazemattenmuseum vanaf nu een extra beleving. De realisatie van de twee projecten werd mede mogelijk gemaakt door de stichting Erfgoed en Publiek, Stichting Sneek 1940-1945, Stichting Friesland 1940-1945, het Cultuurfonds en FB Oranjewoud.