HAMBURG - Het Nederlands Elftal is het Europees Kampioenschap in Duitsland begonnen met een 2-1 overwinning op Polen. Oranje maakte vanaf de aftrap een gretige indruk, maar deed zichzelf lang tekort door teveel kansen te missen. Invaller Wout Weghorst zorgde uiteindelijk voor de bevrijdende winst.

Oranje nam meteen het initiatief, maar na missers van Reijnders en Simons, die repectievelijk naast en voorlangs mikten, kopte spits Buksa, die in de basis mocht starten na het wegvallen van Milik en Lewandowski, uit de eerste Poolse hoekschop krachtig raak. Nederland ging op jacht naar de gelijkmaker, kreeg ook volop kansen, maar Van Dijk , Depay, Reijnders en Dumfries hadden geen succes. Na een half uur scoorde de sterk spelende Gakpo wel. Doordat zijn schot via de voet van Salamon ging was keeper Sceszny kansloos. Polen bleef er af en toe gevaarlijk uitkomen en Verbruggen moest redding brengen bij een inzet van Kiwior. Vlak voor rust tikte Gakpo de bal over en schoot Depay nog rakelings voorlangs.

Nederland begon ook sterk aan de tweede helft en Simons hielp weer een grote kans om zeep. Even liet ook Polen zich zien,met schoten van Kiwior (geweldige redding Verbruggen), Zielinski en Zalewski. Daarna was Nederland weer de baas, maar Dumfries, Depay en De Vrij kregen de bal niet binnen de palen. Weghorst viel in en die liet,bij zijn eerste balcontact, zien hoe het wel moet: hij tikte van dichtbij raak. In de slotfase voorkwam de sterk keepende Verbruggen nog enkele malen de gelijkmaker.

In dezelfde poule speelt Frankrijk maandagavond tegen Oostenrijk. Daarna mag Nederland het komende vrijdag om 21.00 uur opnemen tegen de Fransen.